2011. január 6., csütörtök

Tojásos

Még az ősszel kaptam egy felkérést, hogy töltsek ki egy, a tojásvásárlással kapcsolatos kérdőívet, amelynek a végén a következő összefoglaló információkat kaptam, érdekes lehet:

A tojások származási körülményeiről a tojásokra nyomtatott számok alapján tájékozódhat. A tojásokra pecsételt ún. regisztrációs szám mindig egy egyjegyű arab számmal kezdődik, amely a következőket jelenti:
0: biotojás
1: szabadtartásos, kifutós tartási rendszerben termelt tojás
2: különböző istállózott, de nem ketreces tartás
3: ketreces tartási mód.
Érdemes szemfülesnek lenni, és nem bedőlni a piacokon, vásárcsarnokokban látható "Tanyasi/Házi tojás" felirattal ellátott tábláknak, mert a tojáson szereplő kód alapján könnyen ellenőrizhető, hogy ezek a legtöbb esetben 3-as, tehát ketreces tartásból származnak. A ketrecben tartott tojótyúkokat korlátozzák a természetes viselkedési formák gyakorlásában: képtelenek a szárnyaikat kiteregetni, porfürdőzni, kapirgálni, fészket építeni. Mindezeket lehetetlen megvalósítani egy A4-es lapnyi területen - egy tojótyúk számára az ilyen rendszerekben épp ennyi áll rendelkezésre. Az állatjólléti problémák a ketreces tartás esetén gyakorlatilag mindig megjelennek, ez a tartásmód az állatok számára komoly szenvedéssel jár. Mélyalmos tartás esetén a madarak zárt térben, de szabadon élnek. Fejenként 15 cm ülőrúd jár, lehet porfürdőzni, és bár nagy az egyedek sűrűsége, van tojófészkük és itatójuk. Napfényt sosem látnak, és nagyon zsúfoltan élnek. Mozogni legalább tudnak, de a zsúfoltság következtében sokuk megsérül. A szabadtartás lényegében a hagyományos, háztáji tartásmódnak felel meg. A biotojás előállítása során a tyúkok a szabadtartású társaikhoz hasonlóan élnek, de a teljes termelési folyamatra (tenyészanyag, takarmányozás stb.) szigorú bio-előírások vonatkoznak.

2 megjegyzés:

  1. Egyszer olvastam egy postot a tojásokról, azóta még jobban tudom értékelni életemnek azt az időszakát, amikor a család hús-, tojás- és zöldségigényét a nagyszüleim megtermelték. Magától értetődően, egyszerűen, táp és vegyszer nélkül. Ma miért olyan bonyolult ez? (na jó, csak költői kérdés volt).

    Nem tudom, hogy kell belinkelni...a videó csak erős idegzetűeknek!
    http://www.fuszereslelek.hu/2010/04/tudatos-tojas.html

    VálaszTörlés
  2. Judit! Rád is gondoltam!
    http://levibandi.blogspot.com/2011/01/dijat-kaptam.html

    VálaszTörlés