2010. március 25., csütörtök

Mert a piros pöttyös az igazi..... Bárányhinlő kisokos


Bárányhimlő kapcsán megosztok veletek néhány jó tanácsot, amiket ez ügyben összeolvastunk/kipróbáltunk/hallottunk.

1. A bárányhimlőt jobb óvodáskorban elkapni. Könnyebben átesik rajta a ded és elméletileg (legalábbis az esetek legnagyobb százalékában) egész életére védetté válik

2. 3-4 hónapos kor alatt a bárányhímlőtől védett az a csecsemő, akinek az édesanyja védett. Ezt később elveszíti. Ha mégis elkapná a bárányhimlőt, enyhébb lefolyású lesz és nem biztosít védettséget.

3. Veszélyeztetettek a inmungyenge emberek, az idősek, a kismamák (ha nem estek át korábban bárányhimlőn) és a 2 év alatti gyereket. Felnőtteknél általában súlyosabb a betegség mint óvodáskorban.

4. A betegség járhat magas lázzal, de nem feltétlenül. Borinak például nem volt. A pöttyök mindenhol vannak, de tipikusan a hason, háton, hajas fejbőrön leginkább. Eleinte elviselhetetlenül viszketnek, aztán felhólyagosodnak, végül pörkösödnek és leszáradnak. Nálunk egy hét alatt leszáradtak, a viszketés pedig mindössze 3 napig tartott. De sokaknál folyamatosan jönnek a pöttyök, tehgát a viszketés 1-2 hétig is eltarthat.

5. Mit lehet tenni? Nem sokat. Mi szedtük a homeopátiát, ami a doki (nem a homeopátiás, hanem a másik) szerint sokat segített a gyors lefolyásban (amit mi szedtünk: apis mellifica, rus toxicodendron, mezerium, de persze erről meg kell kérdezni egy homeopatát). A fenistil csepp viszont nagyon jó a viszketésre, este lefekvés előtt vettük be.

6. Egyéb praktikák: gyerek kezén a körmöt tövig vágni és ráripakodni, ha kaparászik. TILOS fürdeni, viszont ajánlott a napi többszöri zuhanyozás. Bori éjjel is felkelt, hogy menjünk zuhanyozni, mert hűsítette. Vettünk Fenistil gélt is, de ezt csak nagyon durva viszketés esetén ajánlatos használni, mert ha kenegeted a pöttyöket, nehezebben gyógyulnak.

7. A bárányhimlő veszélye abban áll, ha elfertőződnek a pöttyök, ezért is kell fokozottan ügyelni a kapirgálásra. A másik, ami nagyon fontos, hogy ez egy felsőlégúti vírus, járhat együtt kruppos tünetekkel, torokfájással, orrfolyással. Ezen kívül zabálja az inmunrendszert, bárányhomlő után általban még egy-két hét betegeskedésre (legtöbbször középfül-gyulladásra) lehet felkészülni.

Na, mi most jelenleg lélekben erre készülünk és elveimmel teljesen ellentétesen beszereztünk egy szupererős multivitamint. Talán vége lesz...

2 megjegyzés:

  1. Szerintem jól tetted, hogy a vitamint beszerezted...a dokinénink azt mondta, hónapokra lepukkantja az immunrendszert.
    Az immunitásról: a hétunokás szomszédnénink mesélte, hogy mikor valamelyik unokája bárányhimlős, neki is mindig kijön pár pötty, pedig már gyerekkorában átesett rajta.
    Az oltás állítólag kb.10-15 évre ad védettséget. A fiamat beoltattuk, mert épp Annát vártam, amikor ő ovis lett. Én meg olyan "szerencsés" vagyok, hogy semmilyen nyavalyán még nem estem át.
    Erről esetleg olvastál valamit, hogy ilyenkor az oltást vagy a betegséget érdemes bevállalni??
    (...akkor most nem hívjuk a férjedet tervegyeztetésre :-()

    VálaszTörlés
  2. Hát, a mi közös doktornénink egyértelműen a betegség mellett van. Többfelől hallottam, hogy az oltás nem 100%-os és hogy kicsit összezavarja a szervezetet. Azt mondják, a legtutibb az óvodáskori bárányhimlő, mert ekkor a leggyengébb a lefolyása.

    VálaszTörlés